ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Aπάντηση του Υφ/ργού Δικαιοσύνης στο Γιάννη Ανδριανό για τα σωφρονιστικά καταστήματα.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:32:00 μ.μ. |
Γ.ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Προβολή του άλμπουμ 3

 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός έλαβε γραπτή απάντηση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Γ. Πεταλωτή στην από 10/10/2011 Ερώτηση που είχε υποβάλει με θέμα τους κινδύνους που ανακύπτουν από τη μη τήρηση των σχεδίων ασφαλείας φρούρησης στα σωφρονιστικά καταστήματα και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι και οι Υπάλληλοι Εξωτερικής Φρούρησης.
Ο Υφυπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την στελέχωσή τους με ανθρώπινο δυναμικό. Από το 2009 έχει εγκριθεί ο διορισμός εκατό (100) νέων υπαλλήλων του κλάδου ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης, αλλά η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει λόγω αναστολής προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα, κατόπιν της ψήφισης του ν. 3833/2010 «Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης».
Για τον ανώτερο λόγο, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που παρείχε ο περιορισμός των προσλήψεων για τα έτη 2011-2013 και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις υπάρχουσες δημοσιονομικές δυσκολίες όσο και τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες των Καταστημάτων Κράτησης, αιτήθηκε με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων έτους 2011 μεταξύ άλλων και την πλήρωση 906 θέσεων προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης ως ακολούθως:
- ΠΕ Σωφρονιστικών ενηλίκων: 10
- ΠΕ Ιατρών, ειδικότητα παθολογίας: 20
- ΠΕ Ιατρών, ειδικότητα ψυχιατρικής: 30
- ΠΕ Οδοντιάτρων: 5
- ΠΕ Εγκληματολογίας: 5
- ΠΕ Ψυχολόγων: 5
- ΤΕ Υγείας Πρόνοιας, ειδικότητα νοσηλευτικής: 30
- ΤΕ Υγείας Πρόνοιας, ειδικότητα κοινωνικής εργασίας: 40
- ΔΕ Φύλαξης: 300
- ΔΕ Εξωτερικής φρούρησης: 450
- ΔΕ Νοσηλευτικής: 6
- ΔΕ Τεχνικού-οδηγού οχημάτων: 5
Σημειώνεται όμως με την υπ’ αριθμ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΠ.1/72/οικ. 5058/08.03.2011 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ Β’-373/09.03.2011) περί κατανομής προσωπικού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έτους 2011, εγκρίθηκαν μόνο (8) θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΦΕΞ 1185 Γ/14.12.2010) για το προσωπικό των Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας και αφορούν τους κλάδους ΔΕ Τυπογραφίας και ΔΕ Γεωργικού Κτηνοτροφικού διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ σ’ αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται καμία θέση, είτε προσωπικού του κλάδου ΔΕ Φύλαξης, είτε του κλάδου Εξωτερικής Φρούρησης.
Οι θέσεις εργασίας των απασχολουμένων υπαλλήλων σε βάρδιες μειώθηκαν σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας κατά 20% περίπου στο πλαίσιο των μειώσεων που επέφερε η νέα εισοδηματική και δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση της σοβαρότατης κρίσης που διέπει τη χώρα μας.
Σχετικά με την εκκρεμότητα των δεδουλευμένων νυχτερινών εξαιρέσιμων κτλ του μηνός Οκτωβρίου 2010 (ποσό ύψους περίπου 600.683,52 ευρώ) που δεν κατεβλήθησαν, καθώς δεν κατέστη δυνατή η δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 3205/2003 περί αναδρομικότητας, αυτά δύναται να καταβληθούν με πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατόπιν εξώδικης αίτησης των ενδιαφερομένων, όπως έχουν πολλές φορές ενημερωθεί. Πέραν αυτών, δεν εκκρεμούν άλλα αιτήματα για πληρωμές που να αφορούν παρελθόντα έτη.
Σε ό,τι αφορά τα δεδουλευμένα του έτους 2011 των σωφρονιστικών υπαλλήλων σας γνωρίζουμε σχετικά με την πορεία καταβολής τους τα εξής:
- α’ τριμήνου 2011 (Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος 2011): Για τα εκτός Ν. Αττικής ευρισκόμενα Καταστήματα Κράτησης, εκδόθηκε ένταλμα πληρωμής από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που απεστάλη στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) προς πληρωμή στις 05-08-2011 και η περαιτέρω διαδικασία εκφεύγει πλέον των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
- β’ τριμήνου 2011 (Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος 2011): Για τα εκτός Ν. Αττικής ευρισκόμενα Καταστήματα Κράτησης, εκδόθηκε ένταλμα πληρωμής από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που απεστάλη στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) προς πληρωμή στις 23-08-2011 και η περαιτέρω διαδικασία εκφεύγει πλέον των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
- γ’ τριμήνου 2011 (Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος 2011): έχει ολοκληρωθεί η ανάληψη του ποσού για το σύνολο των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας και έχει ξεκινήσει η απαιτούμενη διαδικασία για την καταβολή τους.
- δ’ τριμήνου 2011 (Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2011): Αναμένεται η έκδοση απόφασης δέσμευσης πόρων.
Επισημαίνουμε ότι, από τη χρονική στιγμή που κατατίθενται οι καταστάσεις πληρωμής στις αρμόδιες ΥΔΕ απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός μέχρι να κατατεθούν – μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών – οι αποζημιώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Επιπλέον, αναφορικά με την προμήθεια υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού, μετά από σχετικές ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έγινε μεταφορά χρημάτων και ήδη έχουμε προβεί στην έκδοση αποφάσεων για τη διάθεση πιστώσεων στα Καταστήματα Κράτησης. Επίσης, για τα καύσιμα θέρμανσης και τις δαπάνες κοινοχρήστων, το υπόλοιπο ποσό της διαμορφούμενης πίστωσης ήδη διατίθεται μέσω των αποφάσεων που εκδίδονται προς τα Καταστήματα Κράτησης.
Περαιτέρω, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομικής στενωπού που διέρχεται η χώρα, συνεχής είναι η προσπάθεια εξοπλισμού των υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ειδικότερα η μέριμνα για τη συνεχή βελτίωση του εξοπλισμού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης.
Ειδικότερα, σας γνωρίζουμε ότι από 04-10-2009 και μέχρι σήμερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει δαπανήσει μέσω του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΝΠΔΔ εποπτευόμενο από το ΥΔΔ&ΑΔ) συνολικά το ποσό των 342.255,90 ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού ασφαλείας των Καταστημάτων Κράτησης, ήτοι συσκευών X-RAYS, μαγνητικών πυλών, συσκευών ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, μεταλλικών αντικειμένων και συσκευών ελέγχου χειραποσκευών με ακτίνες Χ, φορητών συστημάτων ελέγχου περιπολιών, φορητών συστημάτων ενδοεπικοινωνίας με τα παρελκόμενά τους, ηλεκτρονικών κλειδαριών και ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, καταγραφικού κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, καμερών, ειδών συναγερμού κλπ. καθώς και των υλικών συντήρησης αυτών. Επίσης στο ως άνω ποσό περιλαμβάνεται η δαπάνη για προμήθεια πυροσβεστικών κρουνών και ειδών πυρόσβεσης καθώς και τοιχίων περίφραξης, σιδηρικών υλικών και συρματόσχοινων χρήσιμων στην κατασκευή έργων αποτροπής προσγείωσης ελικοπτέρων και από αέρος απόδρασης. Για το ίδιο χρονικό διάστημα δαπανήθηκε από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του ΥΔΔ&ΑΔ ποσό ύψους 7.705 ευρώ για αναγόμωση πυροσβεστήρων.
Επιπλέον, έχει ήδη εγκριθεί συνολικά δαπάνη ύψους 86.710,18 ευρώ για την προμήθεια φορητών ηλεκτρονικών συστημάτων περιπολίας με τα παρελκόμενά τους, ασυρμάτων, ανάγνωσης δεδομένων περιπόλων, καμερών συσκευών X-RAYS, μαγνητικών πυλών, συσκευών ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, πυροσβεστικών ειδών και συστημάτων πυρόσβεσης, κιγκλιδωμάτων, κλειδαριών ασφαλείας, συστημάτων UPS, συναγερμών, φορητών πομποδεκτών, συστημάτων παρακολούθησης και σιδηρικών υλικών και συρματόσχοινων χρήσιμων στην κατασκευή έργων αποτροπής προσγείωσης ελικοπτέρων και από αέρος απόδρασης.
Τέλος, χωρίς καμία προσπάθεια εξωραϊσμού ή παραγνώρισης των ελλείψεων και προβλημάτων, θεωρούμε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου μας, όπως αυτές για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, τον εξορθολογισμό του συστήματος των ποινών, την ενίσχυση των εναλλακτικών του εγκλεισμού μέτρων, τη βελτίωση της νομοθεσίας των ανήλικων παραβατών αλλά και τα νομοσχέδια για τον Κώδικα περί Ναρκωτικών και το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα που είναι ήδη έτοιμα, από νομοπαρασκευαστικής απόψεως, σε συνδυασμό με τη συνέχιση, παρά τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία του στρατηγικού σχεδιασμού κατασκευής καταστημάτων κράτησης, αποτελούν αναμφισβήτητη απόδειξη της προόδου που έχει ήδη επιτευχθεί στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας για βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του σωφρονιστικού μας συστήματος».

Ο κ. Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η λεπτομερειακή απάντηση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης δυστυχώς απαντά σε ελάχιστα από τα προβλήματα που του έθεσα με την Ερώτησή μου – κι εκεί χωρίς να δίνει λύσεις.
Το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού τόσο σωφρονιστικών υπαλλήλων, όσο και υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης, αλλά και των απαραίτητων υλικοτεχνικών μέσων καθώς και η υπερπλήρωση των σωφρονιστικών καταστημάτων από κρατουμένους δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί τη ζωή και την ασφάλεια εργαζόμενων στα καταστήματα και κρατουμένων, καθώς και των πολιτών που βρίσκονται στις παρακείμενες περιοχές.
Μέσα σ’ όλα αυτά, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι εξωτερικής φρούρησης καλούνται καθημερινά να υπερβάλλουν εαυτούς για να καλύψουν τα κενά, ενώ την ίδια ώρα τους οφείλονται ακόμη χρήματα για περισσότερο από ένα χρόνο.
Η ηγεσία του Υπουργείου οφείλει να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και να δώσει άμεση λύση στα προβλήματα που πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, προλαμβάνοντας τραγικές εξελίξεις που δυστυχώς είναι προ των πυλών».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ